Ook huishoudens in steden moeten concrete mogelijkheden krijgen het opwekken van duurzame energie. En zij moeten daar normaal voor betaald worden. Dat blijkt tot op de dag van vandaag nog steeds niet goed mogelijk. En dat is oneerlijk en vreemd. Vooral vreemd omdat iedereen het heeft over het milieu en het goed omgaan met energie, maar daar niet de juiste middelen voor aanbied. Terwijl de overheid wel in de positie is om deze middelen aan te bieden.
Huiseigenaren met zonnepanelen op het dak mogen de opbrengst aftrekken van wat ze aan energie verbruiken. Hiervoor wordt hetzelfde bedrag gerekend per kilowattuur dat de stroomleverancier de huiseigenaar in rekening brengt. Daardoor krijgen mensen een lagere energierekening.
Eigenaren met een gezamenlijk dak waar zonnepanelen op staan, mogen echter niet dezelfde prijs rekenen, behalve als het gaat om een vve met meer dan 20 woningen. Dat betekent dat zij niet dezelfde mogelijkheden hebben als mensen met een eigen dak om hun elektriciteitsrekening te beïnvloeden.
In de grote steden zijn echter veel meer kleinere vve's. „Zo is de gemiddelde omvang van een vve in Rotterdam 4 woningen en in Den Haag 5 woningen”, schrijft de Rotterdamse D66-wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid) namens de vier grote steden. „Wij hechten er aan dat ook huishoudens in onze steden beschikken over concrete mogelijkheden voor decentrale duurzame energieopwekking.”
Volgens Van Huffelen zijn er meer lokale bestuurders die dit probleem constateren. Ruim 100 bestuurders van gemeenten en provincies vinden ook dat de kleinere vve's dat financiële voordeel moeten kunnen krijgen als ze zelf hun energie opwekken. Het geld dat zij van hun energieleverancier terugkrijgen is veel minder dan bij huishoudens in een vve met meer dan 20 woningen. De commissie Innovatie vergadert maandag over het onderwerp.
0 comments:
Post a Comment