Sunday, June 26, 2011

Het pensioenakkoord is gelukkig nog niet akkoord. Er zijn kritische vragen over de verdeling van risico's bij het pensioensparen tussen jong en oud en tussen lagere en hogere inkomens.

Het pensioenakkoord is gelukkig nog niet akkoord. Er zijn kritische vragen over de verdeling van risico's bij het pensioensparen tussen jong en oud en tussen lagere en hogere inkomens.

En dat is heel goed. Een pensioenakkoord wordt niet even gemaakt. Een pensioenakkoord is er voor een heel lange tijd en uiteindelijk gaan we er allemaal mee te maken krijgen. Ook de mensen in de Tweede Kamer. Hopelijk zijn ze niet alleen kritisch t.a.v. hun eigen pensioen, maar vooral ook voor die van de gewone man en vrouw. Die betalen ook pensioenpremies en die willen na 40 of 42 jaar hard werken ook normaal kunnen leven zonder de eindjes aan elkaar te moeten knopen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij VVD, heeft kritische vragen over het pensioenakkoord dat het kabinet met werkgevers en de vakbeweging heeft gesloten. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) verdedigt woensdag in de Kamer het akkoord over een hogere pensioenleeftijd, de hoogte van de AOW-uitkering en (on)zekerheden over het aanvullend pensioen.

Er zijn vooral vragen over de verdeling van risico's bij het pensioensparen tussen jong en oud en tussen lagere en hogere inkomens. De doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag zaaide bij oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en SP hierover direct twijfel.
Risico's

Ook VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé vraagt nu aandacht voor risico's die pensioenbestuurders straks kunnen nemen met beleggingen en het waardevast houden van uitkeringen voor de oude dag. Dit zou ten koste kunnen gaan van het pensioen dat moet overblijven voor volgende generaties.
De partijgenote van VVD-minister Kamp vreest verder voor de vrijheid die pensioenbesturen krijgen, omdat verschillende regelingen per sector en bedrijf gaan ontstaan. Dit zou werknemers kunnen belemmeren van baan te wisselen, omdat de overdracht van pensioen naar een ander fonds lastiger wordt.

Oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks toonden zich vorige week direct na de doorrekening van het CPB al bezorgd, dat bij slechte uitwerking van het pensioenakkoord jongere generaties (onder de 50 jaar) de dupe kunnen zijn. De PvdA vreest met de SP bovendien voor koopkrachteffecten voor lagere inkomens.

Afhankelijk
Kamp is voor de hervormingsplannen met sociale partners afhankelijk van de oppositie. Het minderheidskabinet van VVD en CDA krijgt alleen steun van gedoogpartner PVV voor verhoging van de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar. Het akkoord met sociale partners gaat verder. Zo wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de stijgende levensverwachting, waardoor deze in 2025 stijgt naar 67 jaar.

0 comments:

Post a Comment

 
//PART 2