Monday, September 12, 2011

Om een nieuwe financiele crisis te helpen voorkomen, moeten grote banken meer kapitaal aanhouden. Dat heeft het Basels Comite zaterdag bekendgemaakt. En dat lijkt een goede beslissing.

Om een nieuwe financiele crisis te helpen voorkomen, moeten grote banken meer kapitaal aanhouden. Dat heeft het Basels Comite zaterdag bekendgemaakt. En dat lijkt een goede beslissing. Banken die al hun geld uitlenen, hebben al heel snel een probleem als geld wordt opgevraagd. Dat hebben we bij DSB bank gezien en bij Engelse banken. Banken zijn verantwoordlijk voor ons spaargeld en moeten daar zuinig mee omgaan. Banken waren verantwoordelijk voor de kredietcrises, en moeten daar nu maatregelen voor nemen.

Wat wij als gewone klanten van deze nieuwe eisen gaan merken is nog niet bekend. Maar de banken zullen zeker hun uitdaging op de gewone klanten willen hevelen.

's Werelds grootste banken moeten 1 tot 2,5 procentpunt extra kapitaal op hun balans aanhouden om te voorkomen dat ze kunnen omvallen. Dat is bovenop de eerder al aangescherpte ratio's in de Basel III-richtlijnen die 7% eigen vermogen voorschrijven.

Om welke banken het gaat is niet bekendgemaakt, maar volgens persbureau Bloomberg betreft het 28 tot 30 zogenoemde systeembanken, waarvan naar verluidt acht Amerikaanse. Bronnen noemen Deutsche Bank, HSBC en Citigroup als banken die de zwaarste extra eis krijgen opgelegd.

Het Basels Comite kondigde tevens aan dat een extra eis tot 3,5 procentpunt bovenop Basel III zou kunnen gelden voor banken die in de toekomst nog belangrijker dreigen te worden.

0 comments:

Post a Comment

 
//PART 2