Thursday, August 4, 2011

Lenen moet duurder worden. De rente moet wereldwijd omhoog

De rente moet wereldwijd omhoog om de stijgende inflatie in de hand te houden. Dit schrijft de internationale bankenorganisatie Bank for International Settlements (BIS) in het jaarverslag dat zondag is gepubliceerd.
Of de rente op spaarrekeningen dan ook omhoog moet meldt de organisatie niet, maar dat is iets wat zij er dan meteen bij zouden moeten melden!

“Het inflatierisico is toegenomen door het economisch herstel en door stijgende prijzen van voedsel en energie”, aldus het BIS.

Volgens het BIS is het monetair beleid op dit moment soepeler dan tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2009. Het verschil tussen het renteniveau en de inflatie is nu hoger dan toen.

Volgens de organisatie is verder het risico groter geworden dat inflatie uit opkomende landen zoals India en China overslaat naar ontwikkelde landen.

Wereldeconomie
Een meerderheid van de centrale banken moet de rente omhoog doen, maar welke precies is onduidelijk.

Het BIS verklaart dat de wereldeconomie nog steeds aan het herstellen is, maar waarschuwt voor een herhaling van de crisis. Verder is het hoge schuldniveau van overheden en de private sector een risico.

0 comments:

Post a Comment

 
//PART 2