Thursday, July 7, 2011

Een zwarte dag voor FC-Twente. Bij de ramp in stadion de Grolsch Veste is een persoon om het leven gekomen. Verder zijn er veertien gewonden, waarvan er tien in het ziekenhuis zijn opgenomen. Twee ervan zijn zwaar gewond.

Een zwarte dag voor FC-Twente. Bij de ramp in stadion de Grolsch Veste is een persoon om het leven gekomen. Verder zijn er veertien gewonden, waarvan er tien in het ziekenhuis zijn opgenomen. Twee ervan zijn zwaar gewond. Dat zei de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten aan het begin van de persconferentie die om 14.30 uur in het stadhuis begon.

Den Oudsten gaf aan dat hij nog geen nadere informatie over de identiteit van het dodelijk slachtoffer kon geven omdat er op dit moment nog contact wordt gezocht met de familieleden. De Enschedese burgemeester hield de mogelijkheid open dat er nog mensen onder het puin liggen. "Daar moeten we nog definitieve zekerheid over krijgen."

Er wordt nu gezocht met honden en camera's onder de puinhoop van het ingestorte dak.

'Werkdruk te hoog bij uitbreiding'
Mensen rond de bouwvakkers, die anoniem willen blijven, zeggen tegen journalisten nu dat bij de uitbreiding van het stadion de werkdruk te hoog zou zijn, omdat het stadion voor de start van de competitie klaar moet zijn. Manager Jan van Halst van FC Twente - geconfronteerd met deze beweringen - zegt dat hem die kritiek hem 'totaal onbekend is'. Volgens hem was er geen spanning rond de bouw en lagen de activiteiten op schema.

De oorzaak van het instorten in nog onbekend. Mogelijk heeft een van de bouwkranen de dakconstructie aangetikt.

Betrokkenen worden bij de bioscoop op Go Planet opgevangen. Dat is afgeschermd voor anderen. Mocht er een te grote druk van ramptoeristen ontstaan, dan zal de burgemeester een noodverordening afkondigen. Ook Jans van Halst van FC Twente riep zojuist in een persconferentie de mensen op niet naar het stadion te komen om de hulpverlening niet in problemen te brengen.

Voor familieleden van de mensen die daar aan het werk zijn is een speciaal nummer geopend. 053-481800 (alleen familie!)

Dak kwam met kabaal naar beneden
Volgens getuigen kwam het dak rond 12.00 met een enorm kabaal naar beneden. Daarna hoorden zij het stadion een enorm geschreeuw van angst en pijn. "Het ging door merg en been."

Bouwvakkers in het stadion van FC Twente zeiden dat er twee doden te betreuren zouden zijn. Dat aantal wordt echter door geen enkele officiele instantie nu bevestigd.

De politie verklaarde om 13.14 dat er 'een tiental mensen onder het puin terecht is gekomen van het ingestorte dak in de Grolsch Veste. Op dit moment zouden er nog zeker 2 onder het puin liggen, zeggen mensen in het stadion. De pers mag wordt op afstand gehouden. Ambulances rijden af en aan, inmiddels afkomstig uit de hele regio. Ook de ME van de politie is ter plekke om de rampplek te gaan afzetten.

Spelers FC Twente verslagen
De spelers van FC Twente hoorden in de bus van het drama en zijn zeer verslagen. Eerder werd gemeld dat er zeker vijf gewonden waren. Het is echter veel ernstiger, zo nu blijkt.

De brandweer is met groot materieel aanwezig om de naar beneden gekomen dakconstructie op te tillen en de mensen te bevrijden.

Het is een grote ravage op dit moment rond het stadion van FC Twente. De traumahelikopter was aanwezig, en is op het veld geland. De heli staat er nog steeds.

Uitbreiding stadion
Het ingestorte dak betreft de uitbreiding van het stadion.

De schade is zo groot dat ook het gebouw van Callcenter Cendris dat ook in het stadion zat ontruimd is. Alle medewerkers van het center hebben hun werkplek verlaten. Het gaat om meer dan 100 mensen. Zij zijn over het spoor weggeleid van de rampplek.

Het treinstation is ook al gesloten en ontruimd om de hulpverlening alle ruimte te geven. Ambulances komen uit een groot deel van de regio naar de rampplek. De meeste gewonden zoun inmiddels naar ziekenhuizen zijn afgevoerd.

Ook de wegen rond het stadion zijn afgesloten om de hulpverleners ruimbaan te geven. Er dreigt daardoor een verkeerschaos.

Het dak stortte in, nadat twee steunbalken het begaven. Wat de oorzaak daarvan is, is nog onbekend. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Het dak stortte rond 12.00 uur in.

bron: http://www.tctubantia.nl

0 comments:

Post a Comment

 
//PART 2