Wednesday, October 19, 2011

De ongeveer 10 miljoen inwoners mogen voor 28 miljard euro bezuinigen. Dat is 2800 per inwoner in 5 jaar. Dus 560 euro per inwoner per jaar. Dat is toch helemaal niks?! Dat zou veel meer moeten zijn! Nu moet de rest van europa weer bijspringen omdat er maar 560 euro per persoon wordt bezuinigd.

De ongeveer 10 miljoen inwoners van Griekenland mogen de komende 5 jaar voor 28 miljard euro bezuinigen. Dat is 2800 euro per inwoner in 5 jaar. Dus 560 euro per inwoner per jaar. Dat is toch helemaal niks?! Dat zou veel meer moeten zijn! Nu moet de rest van europa weer bijspringen omdat er maar 560 euro per persoon wordt bezuinigd. Dat is 45 euro bruto per maand voor de mensen die gaan piepen dat de Grieken zo'n laag maandloon hebben. Bovendien gaat het hier om gemiddelden. We mogen ervan uitgaan dat dit alles naar draagkracht wordt verdeeld. De rijke Grieken (en die zijn er ook!) betalen dan meer dan de Grieken met een laag salaris.

En dan reken ik voor de Grieken nog veilig. Want het aantal inwoner ligt al redelijk dicht bij de 11 miljoen. Als ik met 11 miljoen Grieken rekening houd, dan ligt het bedrag op maar 510 euro per persoon.

Om Griekenland er weer bovenop te krijgen moet de komende jaren voor € 28 miljard bezuinigd worden en voor € 50 miljard aan staatsbedrijven worden verkocht.

Eén van de goedgekeurde voorstellen is een salarisverlaging van 15% voor het overheidspersoneel. Daarnaast is de pensioenleeftijd verhoogd naar 65. Verder zijn de btw-tarieven voor restaurants en bars opwaarts bijgesteld van 13% naar 23%. Dat laatste is iets waar niet alleen de Grieken aan zullen betalen, maar ook de vele toeristen die Griekenland jaarlijks bezoeken.

Het Griekse parlement heeft met 155 stemmen voor en 138 tegen zijn goedkeuring gegeven aan de voorstellen van Papandreou. Dit was een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor de noodlening van 12 miljard euro van de Europese Unie en het IMF om de schulden op korte termijn te voldoen. Dit bedrag maakt deel uit van een eerder toegezegd pakket van 110 miljard euro.

0 comments:

Post a Comment

 
//PART 2