Saturday, November 5, 2011

De Nederlandsche Bank moet de bankvergunning in kunnen trekken als bankiers een te hoog salaris dreigen te ontvangen.

De Nederlandsche Bank moet de bankvergunning in kunnen trekken als bankiers een te hoog salaris dreigen te ontvangen. Banken kunnen nu alleen achteraf op de vingers worden getikt en de zelfregulering werkt te vrijblijvend, zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing maandag in De Telegraaf.

Hij ergert zich aan berichten dat weer bonussen worden uitgekeerd 'alsof er niets is gebeurd'. 'Ik wil dat banken vooraf transparant zijn.' Ook zouden er consequenties aan moeten worden verbonden als bonussen worden uitgedeeld en onverantwoord risico wordt gelopen.

Bankvergunning
Als voorbeeld wordt het zwaaien met de bankvergunning genoemd.
Huizing wil dat dit allemaal ook geldt voor banken die tijdens de crisis geen gebruik hebben gemaakt van overheidssteun. 'Er waren ook banken die nét geen steun nodig hadden.'

Goed presterende banken hebben hier volgens hem ook wat aan, omdat zij ook risico lopen als een kleine bank omvalt. Huizing bespreekt zijn voorstel maandag met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Vaker informeren
Verder wil het VVD-Kamerlid dat de Kamer de aanbevelingen die de commissie-De Wit na een onderzoek naar het ontstaan van de financiële crisis deed tot groot project verklaart. Dat houdt in dat het parlement vaak op de hoogte moet worden gehouden van de stand van zaken. 'De Jager kan handiger en vaker informeren. We hebben als parlement voor de crisis te weinig informatie gevraagd en gekregen. Dat moet anders.'

bron: volkskrant.nl

0 comments:

Post a Comment

 
//PART 2